Uncategorized

4 Anak NEKAD Saman Ibu Kandung, Puncanya Buat Netizen SEBAK

4 Anak NEKAD Saman Ibu Kandung, Puncanya Buat Netizen SEBAK

Bandung: Seorang ibu tidak dapat menahan air mata, menangis di dalam mahkamah kerana di gugat oleh 4 anak kandungnya sendiri berkaitan dengan penjualan harta warisan.

4 Anak NEKAD Saman Ibu Kandung, Puncanya Buat Netizen SEBAK

 

Cicih (78) menjelaskan awal mula gugatan berkenaan apabila beliau terpaksa menjual sebahagian tanah warisan dari almarhum suaminya, Udin, 91. bagi memenuhi keperluan sehari-harinya dan juga membayar hutang piutang.

 

Sepeninggal suaminya, Cicih tidak memiliki penghasilan untuk menutupi kebutuhan sehari-hari,sementara 4 orang anaknya kurang peduli terhadapnya bahkan tidak pernah mengunjunginya seiring tahun berganti tahun “dilupakan”.

 

Mengetahui tanah tersebut di jual, 4 orang anaknya yang tidak setuju membawa perkara itu kepengadilan dan Cicih berdepan dengan saman sebesar Rp 1,6 miliar,bersamaan dengan 450 ribu ringgit.

4 Anak NEKAD Saman Ibu Kandung, Puncanya Buat Netizen SEBAK

 

Kubur lama yang terletak di hadapan sebuah rumah di Kampung Aji Bota Kiri di sini pastinya menimbulkan pelbagai pertanyaan kepada sesiapa sahaja yang melihatnya.

 

Kubur tidak bernama itu dipercayai milik pasangan suami isteri wujud sejak puluhan atau mungkin ratusan tahun sehingga kini misteri kerana tidak tahu siapa pemiliknya.

 

Kewujudannya tidak menjadi masalah kepada penghuni rumah berdekatan kerana mereka telah biasa dengan keadaan itu dan tambahan pula tidak berlaku sebarang perkara tidak diingini.

 

Ahmad Dahalan Pandak Mahathir, 65, berkata, kubur lama itu wujud sejak sekian lama malahan ketika arwah ayahnya masih kecil kubur berkenaan sudah ada.

 

“Kubur ini hanya diletakkan batu nisan daripada batu sungai sahaja dan dipercayai ia milik pasangan suami isteri kerana terdapat empat batu nisan yang terletak berhampiran.

 

“Saya ada juga bertanya orang tua-tua dahulu namun masing-masing juga tidak dapat menceritakan siapa pemilik kubur ini dan kenapa ia berada di sini,” katanya.

 

Ahmad Dahalan berkata, ketika arwah ayahnya masih hidup ada berlaku perkara pelik berkenaan kubur itu namun dia sendiri tidak tahu mahu mempercayainya atau tidak.

 

“Jika bakal berlaku kes kematian di kampung ini, kami akan mendengar seolah-olah kubur ini menangis pada waktu malam dan selang dua atau tiga hari pasti ada kematian berlaku.

 

“Namun begitu, saya sendiri tidak tahu mahu mempercayainya atau tidak dan kami hanya buat tidak tahu memandangkan ia tidak mendatangkan sebarang masalah kepada kami,” katanya.

Kredit : EBerita
Via: Bicaraislam

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TERKINI

Menyediakan perkongsian blog,berita serta kisah-kisah menarik untuk anda

Hak Cipta Terpelihara © 2018 SuaraMedia.org

To Top