Kisah Hidup

Anak mengadu ada mainan dalam hidung. Bila periksa,ibu terus mengucap panjang.

Kanak-kanak memang suka bermain. Disebabkan itu,ibu bapa akan membeli banyak barang permainan kepada anak.Kita rasakan permainan yang diberikan kepada anak-anak kita itu tidak merbahaya dan cukup selamat untuk mereka bermain. Dengan itu,kita membiarkan sahaja mereka bermain tanpa pengawasan. Tapi malang tidak berbau,permainan yang dianggap selamat itu juga boleh mendatangkan bahaya kepada kanak-kanak.

Hal ini kerana,ketika kanak-kanak ini sedang membesar,mereka gemar mencuba sesuatu yang baru dengan menggunakan deria rasa dan pancaindera mereka. Disebabkan itu pengawasan ibu bapa sangat penting ketika anak-anak bermain. Perkongsian kisah kali ini daripada saudari Erna Zuriena yang terkejut  apabila terdapat permainan didalam hidung anaknya. Berikut kisah beliau. Semoga menjadi pengajaran buat kita.

 

MALANG TAK BERBAU , IBU BAPA SENTIASA KENA ALERT

since ramai yg tanya ibu kenapa aariz warded kelmarin so ibu nak buat kronologi pasal apa yg terjadi , ibu bapa jadikan ni satu iktibar untuk kita semua lebih alert apa yg anak cakap n apa yg anak kita pegang .. MALANG TAK BERBAU tau ..

hari selasa pukul 3 ptg , ibu sakit kepala sgt .. jadi lepas makan ibu pun rest2 atas katil sambil cium minyak angin , aariz mcm biasa main dengan kakak .. tiba2 dia datang n cakap ‘dalam hidung adik ada mainan’ sambil senyum2 kambing .. ibu mcm blur , n tengok biasa dlm hidung .. tapi tak nampak , so ibu just buat taktau .. tapi hati mula tak sedap , ibu panggil aariz n baring atas katil .. ibu bukak flashlight hp n suluh .. terus  Allahuakhbar !! gigil lutut terasa tak pijak lantai kaki , terus call ayah tapi terberjawab .. nk drive sendiri rasa tak terpijak pedal minyak sebab habis menggigil , mintak tlg kak Rohana Mat Ramli hantar g klinik , sampai KK sendayan cerita kat nurse , n nurse mintak jangan panik , just pergi emergency HTJ .. so balik dulu mandi2 sementara tunggu ayah aariz balik kerja , so lps ayah aariz balik terus pg emergency ..

sampai emergency , ambik no .. pukul 5 daftar , pukul 7 baru number naik .. so cerita dgn doc , doc mintak MA cuba ‘keluarkn’ tapi MA tu dh tertolak benda tu kedalam .. n trus xtray , tapi tak nampak .. so dorang mintak refer kt Pakar ENT .. so pergi tgkat 4 , doc pakar ENT sampai .. doc suluh mmg benda tu tak nampak dari luar , dengan aariz lgsg tak bg kerjasama , meronta2 .. ayah sampai surender pegang dia terlalu kuat meronta sebab dia meronta2 hidung sampai berdarah .. pakar still tak nampak dari luar , so dorang masuk camera kecik untuk makesure benda tu ada atau tidak , n YES ! benda tu ada , tapi terlalu dalam .. so warded untuk keluar kn benda tu esok hari , doc minta warded sebab doc nk pantau takut benda tu masuk kesaluran pernafs , so doc ckp esok kena masuk dewan bedah n kena bius sepenuh nya sebab aariz tak bg kerjasama , start pukul 2pg aariz dah mula puasa ..

 

pagi tu tunggu punya tunggu , sampai pukul 12 tak dapat masuk dewan bedah lgi sebab doc ada kes emergency , masa tu kesian kt aariz sebab dia dh lapar sgt , dia mintak susu mintak biskut .. sedih sgt2 kesian sgt2 .. tunggu punya tunggu pukul 2ptg nurse suruh tukar baju untuk ke dewan bedah .. nerves , sungguh ..

 

 

sampai dewan bedah , ibu masuk dalam untuk teman aariz sampai dia betul tidur , mcm2 rasa mcm2 perasaan .. doc nyanyi lagu didi n friends untuk tenang kan aariz , masa prepare tu mcm2 wayar kt aariz , aariz meronta2 nangis .. panggil ibuuu ayahhhh adik nak balik  doc masuk ubat bius , tengah dia meronta tetiba sunyi , n dia tidur .. allahuu .. sedih sgt .. nurse mintak ibu keluar , nurse suruh cium aariz .. masa tu tak kuat rasa , berjurai2 airmata keluar dewan bedah.

 

 

ibu ayah tunggu kt luar sementara mata tak lepas tengok lcd yg terang2 nama aariz pembedahan sedang dijalan kan , menunggu semua nya selesai .. sementara tu , ibu balik ward mandi semua ..

 

tetiba ayah aariz msg bgtau aariz dah keluar , tepat jam 4petang .. ibu pun cpt2 dpt kn aariz .. ibu tnya benda apa yg keluar ? n nurse pun tunjuk , allahuu mengucap ibu tgok .. mcm mana boleh masuk lubang hidung benda besar tu .

 

balik ward , terus bg dia minum susu n makan .. bersugguh2 aariz makan .. kesian sgt so lepas tu aariz kena stay 1 malam lg sbb dia kena bius penuh td .. bg dia betul2 stabil dulu .. n tengahari khamis aariz discharge

thanks kawan2 yg tak benti ws sy tanya keadaan aariz , sy tak dapat nk jawab sesatu .. mana yg sempat je .. huhu thanks jugak yg doakn aariz .. so lepas ni kena lebih alert apa yg anak2 cakap atau kena lebih alert pasal mainan apa yg kita beli untuk anak .. mcm sy ckp , malang tak berbau .. budak kecik tu dia sentiasa ada perasaan ingin mencuba .. alhamdulilah semua selesai dgn mudah

thanks juga pada doc pakar ENT , nurse2 bahagian ENT , nurse2 ward 8D .. thanks sgt2 atas layanan yg baik

siapa nak SHARE dipersilakan takperlu minta izin , harap apa yg terjadi kat anak sy boleh dijadikn iktibar para ibu supaya alert apa yg anak cakap , bila yg kita buat tak tahu tu la benda akn jadi parah akn ada jangkitan .. so please alert ya , mainan kecik2 sila buang .. budak2 sifat selalu ingin mencuba

 

Sumber:Erna Zuriena
Disediakan oleh: Suaramedia.org

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TERKINI

Menyediakan perkongsian blog,berita serta kisah-kisah menarik untuk anda

Hak Cipta Terpelihara © 2018 SuaraMedia.org

To Top