Islam

GEMPAR!! Babi hutan ‘MENYONDOL’ jemaah dalam masjid,perlukah jemaah samak?

SEORANG jemaah Masjid Sungai Pelong, Sungai Buloh cedera akibat disondol babi hutan yang ‘menceroboh’ ke dalam masjid ketika jemaah mahu menunaikan solat Isyak, malam tadi.

Dalam kejadian 8 malam, babi jantan berkenaan dikatakan tiba-tiba muncul di perkarangan masjid sebelum mengejar beberapa kanak-kanak yang berada di kawasan terbabit.

Bagaimanapun, haiwan itu kemudian ‘lari’ masuk ke dalam bahagian solat masjid dan menyondol seorang jemaah sehingga cedera.

Menurut seorang jemaah yang enggan dikenali, jemaah yang terkejut dengan kejadian itu kemudian cuba menghalau haiwan terbabit.

“Selepas lebih 30 minit, haiwan itu berjaya dihalau keluar ke perkarangan masjid.

“Namun, haiwan yang dipercayai cedera di kepala itu mengamuk dan menyondol seorang jemaah. Haiwan itu kemudian ditembak mati oleh seorang jemaah yang memiliki senapang patah,” katanya.

Katanya, jemaah masjid turut memaklumkan perkara itu kepada pihak polis.

“Jemaah masjid juga menghubungi Jabatan Mufti Negeri Selangor bagi membantu menyelesaikan masalah itu.

“Difahamkan, mereka akan hadir esok (hari ini) bagi membuat penilaian berkaitan masalah berkenaan,” katanya.

Difahamkan, jemaah menunaikan solat Isyak seperti biasa di ruang solat yang tidak terjejas.

 

Babi hutan 'menyondol' dalam masjid6/3/18 SEORANG jemaah Masjid Sungai Pelong, Sungai Buloh cedera akibat disondol babi hutan yang ‘menceroboh’ ke dalam masjid ketika jemaah mahu menunaikan solat Isyak, malam tadi.Dalam kejadian 8 malam, babi jantan berkenaan dikatakan tiba-tiba muncul di perkarangan masjid sebelum mengejar beberapa kanak-kanak yang berada di kawasan terbabit.Bagaimanapun, haiwan itu kemudian ‘lari’ masuk ke dalam bahagian solat masjid dan menyondol seorang jemaah sehingga cedera.Menurut seorang jemaah yang enggan dikenali, jemaah yang terkejut dengan kejadian itu kemudian cuba menghalau haiwan terbabit.“Selepas lebih 30 minit, haiwan itu berjaya dihalau keluar ke perkarangan masjid.“Namun, haiwan yang dipercayai cedera di kepala itu mengamuk dan menyondol seorang jemaah. Haiwan itu kemudian ditembak mati oleh seorang jemaah yang memiliki senapang patah,” katanya.Katanya, jemaah masjid turut memaklumkan perkara itu kepada pihak polis.“Jemaah masjid juga menghubungi Jabatan Mufti Negeri Selangor bagi membantu menyelesaikan masalah itu.“Difahamkan, mereka akan hadir esok (hari ini) bagi membuat penilaian berkaitan masalah berkenaan,” katanya.Difahamkan, jemaah menunaikan solat Isyak seperti biasa di ruang solat yang tidak terjejas.

Posted by Klangkampunghalamanku on 6hb Mac 2018

 

 

Namun berbalik kepada persoalan kita,perlukah kita  samak sekiranya termakan atau tersentuh babi? berikut penjelasan daripada Ustaz Idris Sulaiman yang dipetik daripada laman blognya.

TIDAK PERLU SAMAK JIKA TERSENTUH ATAU TERMAKAN BABI

Permasalahan: Baru-baru ini telah muncul pendapat yang mengatakan bahawa sesiapa yang termakan daging babi perlu menyamak mulut dengan berkumur-kumur dengan air tanah. Bagaimana penjelasan syara’ di dalam hal ini.

Jawapan:

Daripada apa yang telah kita bincangkan sebelum ini, dapat kita simpulkan bahawa pendapat ini adalah salah. Ini kerana;

Pertama, untuk kita qiyaskan daging babi dengan air liur anjing, kita perlu mengetahui illah; kenapa syara’ mengkategorikan air liur anjing sebagai najis mughallazhah dan hal ini tidak diketahui. Jadi bagaimana kita boleh menqiyaskan air liur anjing dengan daging babi tanpa kita mengetahui illahnya, sedangkan kesamaan illah menjadi syarat utama di antara syarat-syarat qiyas. Maka qiyasnya tidak ada.

Kedua, pengharaman daging babi telah pun disebutkan di dalam Al-Quran dan juga hadis Nabi sallallaahu ‘alaihi wasallam. Di dalam keduanya; Al-Quran mahupun As-Sunnah tidak menyebutkan perlunya menyamak mana-mana bekas yang terkena dengan daging babi secara khasnya. Sebaliknya syara’ hanya menyebutkan tentang bekas yang dijilat oleh anjing, ataupun disebutkan di dalam hadis bekas yang terkena dengan air liur anjing sahaja (yang perlu disamak).

Maka untuk itu, hanya air liur anjing sahaja yang dikategorikan sebagai najis mughallazhah yang perlu disamak.

Ketiga, apabila kita hendak membincangkan tentang asal permasalahan najis mughalladzah iaitu air liur anjing, di antara permasalahan yang berkaitan tentang air liur anjing ini adalah permasalahan tentang haiwan tangkapan yang telah digigit oleh anjing buruan. Kita semua maklum bahawa syara’ membolehkan anjing untuk buruan atau untuk penternakan. Maka di dalam buruan, syara’ membolehkan kita menggunakan anjing untuk menangkap haiwan buruan.

Dalam masalah haiwan tangkapan yang telah digigit oleh anjing buruan, timbul persoalan; apakah perlu menyamak haiwan tangkapan itu yang jelas telah digigit oleh anjing dan telah terkena air liur, sedangkan kita tahu bahawa asal hukum air liur anjing itu adalah najis mughalladzah. Apakah perlu disamak?

Dalam masalah ini secara khasnya, syara’ bersikap memudahkan (memberi kelonggaran). Maka seperti mana yang disebutkan oleh Syaikhul Islam Ibnu Taimiyah, syara’ tidak mewajibkan ke atas kita untuk menyamak haiwan tangkapan yang telah digigit oleh anjing buruan. Maka kalau kita lihat di dalam ayat Al-Quran, Allah Subhaanahu wa Ta’ala mengatakan,

فَكُلُوا مِمَّا أَمْسَكْنَ عَلَيْكُمْ وَاذْكُرُوا اسْمَ اللَّهِ عَلَيْهِ

“Maka makanlah dari apa yang telah ditangkapnya untuk kamu (oleh anjing buruan), dan sebutlah Nama Allah di atasnya.” (Surah Al-Maa-idah, 5: 4)

Dan juga dari hadis yang diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim, Rasulullah sallallaahu ‘alaihi wasallambersabda,

إذا أرسلت كلبك المعلم وذكرت اسم الله ، فكل ما أمسك عليك

“Sekiranya kamu telah utuskan anjing kamu yang telah diajar dan kamu telah menyebutkan nama Allah, maka makanlah apa yang telah ditangkap untukmu.” (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Kalau kita melihat kedua-dua nash dari Al-Quran dan juga hadis tentang anjing buruan, syara’ sekadar menyebutkan tentang perlunya kita membaca bismillah apabila kita menghantar (melepaskan) sahaja anjing untuk menangkap haiwan. Cukup sekadar itu.

Maka syara’ tidak mewajibkan untuk kita menyamak haiwan yang telah ditangkap oleh anjing buruan. Ini kerana, syara’ di dalam mengizinkan kita menggunakan anjing untuk tujuan berburu adalah bertujuan untuk memudahkan; iaitu memudahkan kita menangkap haiwan yang sukar ditangkap kerana anjing itu cekap dan pantas.

Maka tidak hairanlah mengapa syara’ tidak mewajibkan kita menyamak. Kerana jika kita hendak menyamak haiwan tangkapan, itu jelas bercanggah dengan tujuan utama untuk memudahkan kerana akhirnya kita menjadi susah kerana perlu menyamak haiwan yang ditangkap tersebut.

Bahkan tidak ada riwayat daripada amalan-amalan sahabat; yang mana mereka menggunakan anjing buruan, namun tidak ada satu pun riwayat yang menunjukkan mereka menyamak haiwan tangkapan yang telah digigit oleh anjing buruan.

Kembali kepada pendapat yang mengatakan perlunya samak mulut dengan berkumur-kumur dengan air tanah, ini jelas pendapat yang tidak ada dalil dari Al-Quran dan As-Sunnah. Bahkan dalil dari Al-Quran dan Sunnah seperti yang telah disebutkan bercanggah dengan pendapat ini.

Jelas bahawa pendapat ini tidak lebih daripada pendapat akal semata-mata bahkan ia lebih bersikap menyusah-nyusahkan dan berlebih-lebihan. Sedangkan di dalam hadis yang diriwayatkan oleh Imam Muslim, Nabi sallallaahu ‘alaihi wasallam bersabda,

هَلَكَ الْمُتَنَطِّعُوْنَ. هَلَكَ الْمُتَنَطِّعُوْنَ. هَلَكَ الْمُتَنَطِّعُوْنَ

“Telah binasalah orang-orang yang bersikap melampau. Telah binasalah orang-orang yang bersikap melampau. Telah binasalah orang yang bersikap melampau.” (Riwayat Muslim)

Juga di dalam hadis yang diriwayatkan oleh Imam Al-Bukhari, di mana sabda Nabi sallallaahu ‘alaihi wasallam,

إِنَّ الدِّينَ يُسْرٌ وَلَنْ يُشَادَّ الدِّينَ أَحَدٌ إِلَّا غَلَبَهُ

“Sesungguhnya agama itu mudah, dan tidaklah seseorang menyusah-nyusahkan agama melainkan dia akan tertewas.” (Riwayat Al-Bukhari)

Maka dari itu, sebuah atsar yang disebutkan oleh Saidina Umar Al-Khatthab radhiyallaahu’anhu, beliau mengatakan,

نُهِيْنَا عَن التكلّف

“Kami dilarang daripada bersikap berlebih-lebihan (menyusah-nyusahkan).” (Riwayat Bukhari)

Maka pendapat yang mengatakan wajibnya berkumur-kumur dengan air tanah, bukan sahaja bekas-bekas yang terkena daging babi, atau apa juga yang terkena dengannya perlu disamak; ini juga tiada dalil, ini hanyalah ijtihad semata. Bukan itu sahaja bahkan dikatakan mulut juga perlu disamak iaitu dibasuh sebanyak tujuh kali, yang pertama dengan air tanah. Ini jelas pendapat yang berlebih-lebihan dan bercanggah dengan prinsip syara’ yang memudahkan.

Berikut penjelasan daripada DR MAZA

Namun begitu terdapat perbezaan pendapat. Berikut  penjelasan daripada Ustaz Azhar Idrus.

 

Wallaahu a’lam.

Sumber: Fb Klang Kampung Halamanku
Sumber: ustazidrissulaiman.wordpress.com

 

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TERKINI

Menyediakan perkongsian blog,berita serta kisah-kisah menarik untuk anda

Hak Cipta Terpelihara © 2018 SuaraMedia.org

To Top