Berita

Guna krim kilo bermekuri,wanita tanggung akibat apabila kandungan gugur.

Memang menjadi lumrah seorang wanita untuk kelihatan cantik sentiasa. Maka tidak hairanlah ada yang sanggup berhabiskan ribuan ringgit membeli pelbagai produk kecantikan yang dijual di mana-mana.

Termakan dengan janji-janji founder produk yang menjanjikan kulit yang putih dan mulus ataupun mampu mengurangkan gendut di perut tanpa perlu berdiet dan bersenam, ramai wanita yang sanggup mengambil risiko untuk mencuba produk-produk tahyul yang status kesihatannya masih belum disahkan oleh pihak berkuasa.

Terbaru, seorang pengguna Facebook telah berkongsi kisah bagaimana krim kilo ini telah menjahanamkan impian seorang wanita untuk menimang cahaya mata setelah kandungannya gugur akibat kesan sampingan krim merkuri yang dicubanya.
Ada kisah nak kongsi…
Khairul Yoi telah dihubungi oleh seorang kenalannya menerusi Facebook baru-baru ini yang meluahkan perasaan kesalnya setelah bertindak mencuba untuk menggunakan krim kilo, hanya semata-mata mahu kelihatan cantik dan sempurna.

Menurut kenalannya itu, krim kilo yang digunanya itu tidak memberikan sebarang kesan kepada kulitnya, sebaliknya memjejaskan ‘dalamannya’.

Guna krim kilo bermekuri,wanita tanggung akibat apabila kandungan gugur.

Guna krim kilo bermekuri,wanita tanggung akibat apabila kandungan gugur.Guna krim kilo bermekuri,wanita tanggung akibat apabila kandungan gugur.
Disahkan hamil namun tidak sempurna.
Menurut wanita itu, beliau telah disahkan hamil 12 minggu pada 16 Ogos 2017. Namun semasa beliau menjalani pemeriksaan di sebuah klinik, doktor yang memeriksa beliau telah mendapati kandungan beliau itu tidak sempurna kerana saiz janinnya itu didapati tidak seiring dengan usia janin tersebut.

Tambah doktor itu lagi, sekiranya betul janinnya itu tidak normal dan berkembang, beliau akan mengalami pendarahan dalam tempoh beberapa minggu lagi dan boleh mengakibatkan keguguran.

Guna krim kilo bermekuri,wanita tanggung akibat apabila kandungan gugur.
Mungkin sebab produk ‘skin care’
Menurut doktor itu lagi, ianya berkemungkinan berpunca daripada faktor ovum yang tidak sempurna ataupun penggunaan produk skin care yang beracun di sepanjang tempoh kehamilan beliau.

Guna krim kilo bermekuri,wanita tanggung akibat apabila kandungan gugur.
Bahana produk. Ini puncanya
Setelah berminggu-minggu memikirkan puncanya, beliau akhirnya telah mendapati produk ‘skin care’ yang digunakan oleh beliau selama ini sebenarnya mengandungi merkuri yang merupakan sejenis racun.

Beliau kemudiannya telah menghubungi doktor yang memeriksa beliau tempoh hari untuk bertanya sama ada kandungan merkuri di dalam produk skin care yang digunakan oleh beliau itu boleh menyebabkan keguguran. Doktor itu kemudiannya telah mengesahkan bahawa merkuri sememangnya boleh menyebabkan keguguran kepada kandungan.

Guna krim kilo bermekuri,wanita tanggung akibat apabila kandungan gugur.
Kongsi untuk menyedarkan orang ramai
Menurut wanita itu, tujuan beliau berkongsi kisah ini adalah untuk memberikan kesedaran kepada orang ramai, khususnya golongan wanita supaya lebih berhati-hati ketika menggunakan sebarang produk kecantikan.

Guna krim kilo bermekuri,wanita tanggung akibat apabila kandungan gugur.

Sumber : Khairul Yoi Via : ohmymedia.cc

Beli Krim Berkilo-Kilo Dari Negara Jiran, Bawa Balik Dan Jadikan Jenama Kosmetik Sendiri

Kalau diperhatikan kini, berlambak-lambak produk kecantikan telah dikeluarkan dengan jenama tempatan dan dijual di pasaran

Daripada krim siang hinggalah krim malam, terdapat banyak jenis produk kecantikan yang dijual secara berleluasa terutamanya di media sosial seperti Facebook dan Instagram.

Dan baru-baru ini, viral di laman sosial mengenai kisah krim kilo yang didakwa menjadi pilihan ramai ‘founder’ produk kecantikan di Malaysia untuk mempunyai produk atas jenama sendiri.

Menurut perkongsian di IIUM Confession, pengirim menceritakan tentang krim kilo yang dulunya gah namun kini terbukti mengandungi bahan-bahan yang bahaya dan merosakkan kulit setelah di-rebrand oleh mereka yang ingin menjadi jutawan skincaresecara singkat.

Guna krim kilo bermekuri,wanita tanggung akibat apabila kandungan gugur.
Image via Siakap Keli

 

Cerita penuh pengirim tersebut seperti di bawah:

Assalamualaikum. Sekarang ni antara isu yang sedang tular adalah kes skincare yang dulunya gah tapi dah terbukti mengandungi bahan-bahan yang bahaya dan merosakkan kulit. Saya yakin, ramai yang sedia maklum dengan kewujudan skincare rebrand (penjenamaan semula) dan krim kilo, tapi berdasarkan komen-komen di kebanyakkan pos yang tular di media sosial sekarang, nampaknya masih ramai juga yang tidak terdedah dengan hal ini.

Apa itu Krim Kilo?

Krim Kilo ni rakan-rakan, adalah krim-krim kecantikan yang dihasilkan di negara jiran, dan jual secara kilo, timbang kati, untuk dibeli oleh golongan yang ingin jadi jutawan skincare dalam masa yang singkat. Rakan-rakan boleh buat carian #krimkilo di instagram, dan ribuan gambar akan muncul. Boleh lah kamu semua saksikan sendiri rupa krim-krim tersebut yang dijual dalam tub plastik, ikat jerut macam tu sahaja tanpa sebarang perlindungan. Boleh tengok sendiri juga kepelbagaian warna krim-krim tersebut. Merah jambu, hijau, jingga, semua ada. Pencuci muka papaya? Ya, boleh beli kilo-kilo juga. Jual dalam botol besar sahaja. Sabun? Hah, pilih la nak warna apa, siap tabur serbuk kilat-kilat lagi.

 facebook.com

Guna krim kilo bermekuri,wanita tanggung akibat apabila kandungan gugur.Image via bajuwarnacoklat.com

1. Kebanyakan founder skincare akan kata, “produk kami diformulasi oleh pakar” atau seangkatan dengannya. Tapi kalau betul diformulasi secara bertauliah, di mana kilangnya? Di mana makmalnya? Memang la tak berani letak alamat kilang dan sebagainya, sebab memang tak ada pun. Duduk bersila di ruang tamu, cedok krim entah lah dengan utensil apa, masukkan dalam bekas (yang boleh dibeli secara borong di atas talian), lekat sticker, siap! Satu kilo krim dibeli dengan harga RM500 (ada pelbagai harga. Foundation selalunya lebih mahal), tapi repack semula dalam bekas 5gm, boleh dapat 200 bekas. Satu bekas jual RM28, dapat RM5600. Ya, untung sehingga RM5100, baru untuk satu jenis krim. Kalau jual sebekas tu RM35, kan dah beribu-riban keuntungan? Kalau jual satu set? Krim siang, krim malam, pencuci muka, sabun sebiji, memang la kau jutawan dah. Sekarang dah faham kan kenapa orang sanggup beli krim kilo dan pasarkan di Malaysia?

2. Dah banyak kali kan kita baca berita pasal local skincare yang bila kita berhenti pakai, tiba-tiba jerawat naik penuh muka. Banyak kali jugak terbukti ada bahan merbahaya seperti mercury dan sebagainya. Kenapa nak pakai lagi?

 facebook.com

Guna krim kilo bermekuri,wanita tanggung akibat apabila kandungan gugur.Image via bajuwarnacoklat.com

*3. Pengasas produk rebrand sangat gemar mempromosi produk mereka sebagai “100% natural”. Tapi kalau dah warna sampai jingga terang benderang tu, natural apa nya lagi? Asal ada bendasing, mana boleh kata “natural”. Berdosa menipu pelanggan.

4. Sabun natural? Sabun, jika dibuat menggunakan “fragrance oil”, memang tidak natural ya. Tapi kesemua sabun krim kilo menggunakan fragrance oil, kerana fragrance lebih murah. Sebotol RM5 boleh buat 100 biji sabun. So berapa sen sangatlah harga sebiji sabun yang korang beli dgn harga RM10 (ada juga yang jual dengan harga RM50 ya Allah) tu. Sabun natural, dibuat menggunakan essential oil, yang harganya boleh mencecah RM80 sebotol. Sebab tu sabun natural mahal ya. Itu harga kualiti dan keselamatan.

5. Cara pengasas handle produk pun tidak terjamin. Kalau dibuat di kilang pun kadang-kadang masih diragui, apatah lagi yang dicedok menggunakan sudu sahaja di rumah, kan lebih ngeri?

6. Tarikh luput produk pula bagaimana? Produk skincare yang berjenama selalunya tarikh luput dikira 12 atau 18 bulan dari hari penutup dibuka. Tapi kalau produk krim kilo? Tarikh pengasah bukak plastik kah? Bukak tutup bukak tutup beg plastik tu nak cedok krim (ya lah, tak ada kilang atau makmal), tarikh mana ya yang para pengguna patut ikut?

7. Ada pengasas yang sentap. Katanya pengguna berkira, pengguna tak mahu support produk tempatan yang tiada nombor KKM. Kepada pengasas sekalian, selipar kalau putus, kita boleh beli baru. Tapi muka ada satu saja. Kalau rosak, siapa nak ganti? Sebab tu semua orang berhati-hati dan berkira nak beli produk yang tiada kelulusan.

 facebook.com

Guna krim kilo bermekuri,wanita tanggung akibat apabila kandungan gugur.Image via blogspot.my

8. Jangan ingat skincare sahaja dijual secara timbang kati. Kosmetik juga ya. Nama pun entah apa2. Hanya produk rebrand boleh buat perkara macam ni. Jenama dan syarikat yang betul-betul wujud akan ada orang yang betulkan nama yang dipilih sebelum dipasarkan.

9. “Kalau ada KKM, boleh percaya la kan?” Saya nasihatkan, jangan pernah henti berhati-hati. Sebab semua krim yang tiba-tiba terbukti ada mercury, satu ketika dulu ada KKM juga. Beli lah jenama yang memang dikenali dan terbukti selamat.

9. Krim kilo, juga dikenali sebagai local skincare (bukan semua ya) memang berleluasa di Malaysia. Cara nak kenal? Selalunya ada krim siang, krim malam, sabun sebiji, kadang-kadang tambah serum, facial cleanser, dan semuanya berwarna-warni. Mohon hati-hati ya, di negara lain tak ada krim siang malam ni. Nama brand pun, tak terbanding dengan jenama yang dah kukuh. Kalau dah ada brand dengan nama yang diyakini stabilnya, kenapa nak beli yang nama pun nampak sangat sambil-sambil tidur ja pilih? Siap salah tatabahasa lagi.

10. Nak sokong produk tempatan? Beli lah yang memang selamat, yang dijual di farmasi dan drugstore (watsons, guardian). Ada sebab kenapa krim kilo tak dapat dipasarkan di farmasi atau drugstore. Farmasi dan drugstore tentu ada piawaian tersendiri dan tak mungkin memasarkan produk sebarangan yang bahaya.

Jadilah pengguna yang bijak. Dah terlampau banyak kes salah pakai skincare. Beli lah yang dijual di farmasi dan drugstore, dijamin selamat. Bukanlah tujuan saya untuk menutup periuk nasi para pengasas skincare krim kilo, tapi hanya ingin membantu rakan-rakan supaya tidak terjebak dengan produk-produk yang membahayakan kulit dan kesihatan.

Terima kasih.
– Kek Keju

p/s : Maaf jika ada yang tidak tepat, saya menulis melalui pembacaan dan pengalaman sendiri sahaja. Moga bermanfaat.

Sumber: says.com

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TERKINI

To Top