Ilmu/Tips

Tabiat Ini Punca Tahi Telinga KERAS.Ini Cara Paling Berkesan Membersihkan Lubang Telinga Tersumbat TANPA MEMBAHAYAKAN Diri Anda!

Inilah Punca Tahi Telinga KERAS dan Cara Berkesan Membersihkan Lubang Telinga Tersumbat TANPA MEMBAHAYAKAN Diri Anda!…

KongsikanAgar Ramai Tahu…

Tahi telinga adalah bahan seperti lilin yang secara semulajadi ditemui dalam telinga bahagian dalam, yang melindungi daripada bakteria dan zarah lain atau organisme yang dapat merosakan bahagian dalaman yang halus. Selain itu, lilin bertindak sebagai pelincir semulajadi untuk saluran telinga dan telinga.

Tapi ada waktunya apabila tahi telinga dalam dalam jumlah besar, yang boleh menyebabkan ketidakselesaan dan menyebabkan iritasi, pening, kehilangan pendengaran, perasaan bahawa ada sesuatu yang tersangkut di telinga, dan gatal-gatal. Itu sebabnya anda perlu secara berkala membersihkan telinga anda untuk membuang tahi telinga berlebihan.

APA YANG MENYEBABKAN TAHI TELINGA TERKUMPUL BANYAK?

Sebelum kita berbicara tentang cara anda boleh membuang tahi telinga di rumah, penting untuk mengetahui apa yang menyebabkan ketidakselesaan kepada anda hasil penumpukan kotoran telinga. Tahi telinga boleh menjadi gangguan atau menjengkelkan ketika membentuk sumbatan dalam saluran telinga.

Penyumbatan ini biasanya berlaku apabila anda menggunakan putik kapas seperti Q-tips secara teratur untuk membersihkan telinga anda, memaksa tahi telinga bergerak lebih ke dalam liang telinga dan berkumpul.Orang yang secara teratur mengenakan penutup telinga atau fon kepala earbud juga mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk pengumpulan berlebihan kotoran telinga.

APAKAH GEJALA TERLALU BANYAK TAHI TELINGA?

Ketika terlalu banyak lilin dibina di telinga anda, anda mungkin akan mengalami beberapa gejala berikut:

1 .Gatal di dalam saluran telinga
2. Merasa seperti telinga anda penuh
3. Pening

PENDENGARAN

Untuk mengelakkan derita akibat daripada berlebihan penumpukan kotoran telinga, sangat penting untuk anda membersihkan mereka secara teratur dan menghapuskan kotoran telinga sehingga tidak tersumbat. Sebaiknya anda mengelakkan menggunakan Q-tips atau putik kapas, dan sebaliknya cuba rawatan rumah di bawah untuk menghapuskan kotoran telinga.

1. Larutan garam
Larutan garam adalah pilihan bagus untuk menghilangkan kotoran telinga. Yang perlu anda lakukan adalah untuk mencampurkan satu sudu teh garam (7.5 g) di ½ cawan air (100 ml). Kemudian hanya rendam bola kapas dalam larutan dan membiarkan beberapa titis jatuh ke telinga anda apabila anda condongkan kepala ke satu sisi. Tahan kedudukan ini selama beberapa minit untuk membiarkan cecair menembusi liang telinga dan melembutkan lilin. Kemudian sengetkan kepala anda ke arah yang berlawanan dan menggunakan tisu untuk menangkap cecair seperti mengalir keluar.

2. Minyak parafin
Salah satu rawatan rumah yang paling selamat dan paling berkesan untuk menghilangkan kotoran telinga adalah minyak parafin, yang dijual di farmasi. Yang perlu anda lakukan adalah panaskan 2-3 sudu makan minyak ini di atas api lilin. Jatuhkan beberapa titis di telinga anda dan berbaring diam selama beberapa minit. Kemudian gunakan air panas untuk membersihkan kesan lilin. Lakukan ini selama tiga hari berturut-turut untuk benar-benar membuang penumpukan tahi telinga.

3. Hidrogen peroksida
Campur bahagian yang sama daripada hidrogen peroksida dengan air. Pastikan hidrogen peroksida adalah tersedia secara komersial dengan 3% kekuatan. Letakkan beberapa titik di telinga anda dan menggeleng-gelengkan kepala anda dengan lembut untuk membiarkannya menembusi liang telinga. Biarkan titis dalam selama beberapa minit sebelum sengetkan kepala anda ke sisi berlawanan supaya saluran cecair keluar.

4. Gliserin
Gliserin adalah produk semulajadi yang membantu melembutkan tahi telinga untuk dihapuskan lebih mudah. Anda boleh menemuinya di farmasi dan menggunakan empat titik di setiap telinga, tiga kali sehari untuk hasil terbaik.

5. Cuka dan alkohol
Campur bahagian yang sama cuka putih dan alkohol dalam mangkuk kecil. Celupkan bola kapas ke dalam campuran dan masukkan beberapa titis untuk setiap telinga.

6. Minyak zaitun
Minyak zaitun adalah bahan lain yang bagus membantu melembutkan tahi telinga dan memudahkan penyingkiran. Masukkan dua atau tiga titis minyak zaitun di telinga yang terkena sebelum tidur, dan cuba untuk tidur di sisi berlawanan. Ulangi rawatan ini selama tiga atau empat malam berturut-turut.

.

Tahukah anda ada 7 Petanda Penyakit yang Boleh Kita Tahu Hanya Daripada Tapak Tangan? Baca dan Kongsikan Maklumat Ini Agar Ramai Tahu!…

Inilah Punca Tahi Telinga KERAS dan Cara Berkesan Membersihkan Lubang Telinga Tersumbat TANPA MEMBAHAYAKAN Diri Anda!

Mungkin kita tak sedar atau seakan-akan tidak endah dengan signal atau petanda yang cuba diberitahu oleh badan kita, khususnya tapak tangan. Tangan yang berdenyut atau rasa sakit pada bahagian ini mungkin boleh dikaitkan dengan beberapa jenis penyakit dalam badan.

Sindrom Carpal Tunnel.

Inilah Punca Tahi Telinga KERAS dan Cara Berkesan Membersihkan Lubang Telinga Tersumbat TANPA MEMBAHAYAKAN Diri Anda!

Sindrom Carpal Tunnel boleh di diagnos daripada ibu jari, jari tengah dan jari telunjuk. Jenis penyakit saraf ini terjadi kesan daripada aktiviti berulang-kali yang dilakukan seseorang, hingga menyebabkan pergelangan tangan membengkak.

Keletihan

 

Mengangkat barang yang berat menggunakan tangan dalam keadaan yang tidak selesa boleh menyebabkan tekanan pada saraf yang berada di tapak tangan. Ini menyebabkan denyutan pada tapak tangan.

Masalah Tulang Belakang

 

Masalah tulang belakang dikaitkan dengan jari manis dan jari anak. Ini disebabkan oleh tekanan yang kuat pada saraf yang dihubungkan dengan tulang belakang.

Kurang Vitamin.

 

Apabila badan kekurangan vitamin, denyutan dapat dirasai pada jari tangan sebelah kiri atau pada jari kaki sebelah kiri. Ini terjadi apabila badan kekurangan vitamin E, B1, B6 dan B12.

Penyakit Buerger

 

Penyakit ini sering terjadi pada perokok tegar. Aliran darah yang mengalir dalam saraf terhalang oleh nikotin, seterusnya menyebabkan kurangnya mineral dalam badan. Ini menyebabkan rasa kebas pada kari.

Masalah Aliran Darah Dalam Badan.

Jika anda mengalami rasa kebas pada bahagian kanan tapak tangan, ia mungkin disebabkan tekanan yang dialami oleh permukaan urat saraf. Sesetengah penyakit kardiovaskular lain juga akan menyebabkan rasa kebas pada bahagian ini.

Diabetes

 

Salah satu petanda awal penyakit diabetes ialah rasa denyutan pada beberapa bahagian ditapak tangan sebelah kiri. Ini terjadi disebabkan kurangnya aliran darah pada beberapa bahagian badan, menyebabkan kerosakkan pada hujung saraf.

Walau apa pun, segeralah berjumpa dengan pakar dan doktor bagi mendapatkan rawatan segera.

sumber : Semasapost.com

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TERKINI

Menyediakan perkongsian blog,berita serta kisah-kisah menarik untuk anda

Hak Cipta Terpelihara © 2018 SuaraMedia.org

To Top