Uncategorized

Kerana Ribut,Seorang Petani Mencari Tempat Perlindung. Akhirnya Terlihat Pintu Yang Tersingkap Di Sebalik Litupan Rumput-rumput

Gambar Hiasan

 

Mungkin kita berfikir bahawa sebahagian besar wilayah dunia ini sudah diterokai oleh umat manusia. Tetapi, pada kenyataannya masih banyak “tempat dilupakan” yang masih tersembunyi di berbagai belahan dunia ini.Seringkali secara tidak sengaja, kita malah mencari tempat-tempat misteri yang selama ini tersembunyi itu. Tidak hanya membuat terkejut, namun melalui penemuan itu kita juga boleh menggali sejarah yang tersembunyi di baliknya.

Pada tahun 1850 di sebuah pulau bernama Orkney di Scotland, setelah terjadinya badai hebat yang mengorbankan 200 jiwa, seorang petani mencari pintu rahsia. Pintu yang sudah tersembunyi di balik rerumputan selama beribu-ribu tahun itu kini telah disibakkan oleh badai. Pintu itu menuntun kita pada sebuah lorong dan bilik di bawah tanah yang seluruhnya terbuat dari batu. Di dalamnya terdapat 8 buah rumah kecil dan juga benda-benda lain yang membuat para ahli arkeologi kehairanan.

 

Setelah penelitian lebih lanjut, ternyata itu adalah desa prasejarah bernama Skara Brae yang merupakan desa pertanian tertua di Inggeris dan dihuni oleh kira-kira 50-100 orang. 8 rumah kecil tersebut dianggarkan dibina pada tahun 3.180 dan 2.500 sebelum Masehi.

Dibanding kan piramid di Mesir, desa ini mempunyai sejarah yang lebih lama, iaitu kira-kira 5,000 tahun. Beruntung kerana keadaan medan di sekitarnya, tempat ini boleh dilindungi sehingga saat ini.

Bukan sahaja struktur bangunan yang masih utuh, namun barang-barang yang ada di dalamnya juga masih dilindungi.

8 rumah tersebut saling berkaitan oleh sebuah lorong dan di dalam rumah didapati pintu diperbuat daripada batu yang boleh dibuka dan ditutup.

Hal lain yang membuat para ahli arkeologi kehairanan adalah tempat tidur besar yang ditemui di dalam rumah.

Di dalam rumah tersebut juga didapati almari, tempat duduk, dan tempat menyimpan peralatan-peralatan tahan air yang menandakan bahawa penduduk di desa itu mendapat makanan dari laut.

Dan yang paling mengejutkan, ternyata di setiap rumah sudah dilengkapi dengan tandas dan saluran pembuangan!

Saiz rumah yang hampir sama satu sama lain menandakan bahawa tidak ada pemisahan kelas sosial mahupun pemimpin di kampung tersebut.

Walaupun menggambarkan keadaan 5.000 tahun yang lalu, tetapi ternyata keadaan kehidupan pada masa itu sudah hampir selengkap sekarang ya!

Ini adalah gambaran kehidupan para manusia pada zaman itu.

Benda daripada batu yang menyerupai bola ini dijumpai pada setiap rumah. Hingga kini, tidak ada yang boleh menjelaskan fungsi sesungguhnya dari benda ini.

Tidak dinafikan, laman web ini mengundang banyak pelancong untuk berkunjung.

Dilihat dari alam di sekitarnya, sepertinya dapat difahami mengapa mereka dulu membina desa di sini ya.

Kini, demi memelihara laman web ini dari perubahan iklim global dan kenaikan air laut, kerajaan tempatan membina tembok di sekitarnya.

Terakhir, sebab sebenarnya mengapa desa tersebut ditinggalkan begitu saja tidak ada yang tahu hingga saat ini. Tetapi, yang terpenting adalah laman warisan dari 5,000 tahun ini harus kita jaga terus ya!

Sumber: kepohkuat.com
Kredit: beritaviral.press

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TERKINI

Menyediakan perkongsian blog,berita serta kisah-kisah menarik untuk anda

Hak Cipta Terpelihara © 2018 SuaraMedia.org

To Top