Berita

Lelaki Ini Gemar Makan ‘Seafood’.Akibatnya,Cacing Ini Keluar Semasa Buang Air Besar

Cacing pita yang telah dikenal pasti didalam usus seorang pesakit ini telah bersarang terlalu lama sehingga berukuran 2.8 meter panjang.

Imej diambil oleh Jabatan Mikrobiologi Hospital Besar Singapura (SGH).  Gerun dengan gambar yang ditangkap pihak hospital, cacing itu perlu dilipat 18 kali untuk memuatkannya ke dalam satu size gambar.

Lelaki Ini Gemar Makan 'Seafood' Mentah.Akibatnya,Cacing Ini Keluar Semasa Buang Air Besar
Walaupun begitu, pesakit langsung tidak menyedari bahawa cacing parasit itu telah hidup didalam tubuhnya selama ini.

“Pesakit agak terkejut apabila cacing disahkan melalui rektum,” kata ahli penyakit berjangkit Hsu Li Yang.

Memetik laporan media, beliau menambah lagi, pesakit dijangkiti parasit seperti ini selepas sering memakan makanan laut yang tidak matang dan kurang masak.

Kes ini meningkat apabila pada awal tahun ini, seorang lelaki berusia 30 tahun gemar memakan ikan mentah hampir setiap hari dijangkiti cacing pita didalam tubuhnya dengan ukuran 1.6 meter.

Lelaki Ini Gemar Makan 'Seafood' Mentah.Akibatnya,Cacing Ini Keluar Semasa Buang Air Besar

Pesakit tersebut mengalami kekejangan perut dan cirit-birit berdarah selepas memakan ikan salmon sashimi.  Cacing pita yang dikesan itu langsung keluar dari bahagian duburnya, ditarik keluar oleh doktor dan masih hidup!

Profesor Hsu berkata, cacing sepanjang 2.8 meter ini dilihat dengan jelas kerana tidak ada parasit manusia lain yang boleh berkembang sehingga ketahap seperti ini.

Cacing pita dewasa mempunyai kepala, leher dan rantaian segmen yang disebut Proglottids.  Semasa jangkitan, kepala cacing pita melekat pada dinding usus, dan Proglottids tumbuh dan menghasilkan telur.

Lelaki Ini Gemar Makan 'Seafood' Mentah.Akibatnya,Cacing Ini Keluar Semasa Buang Air Besar
Jangkitan ini berpotensi didapati kepada penggemar daging khinzir, daging lembu atau ikan mentah.  Kebanyakan cacing pita ini deperoleh daripada ikan air tawar seperti salmon.

Prof Hsu memaklumkan bahawa serangan cacing pita ini meningkat setiap tahun di Singapura seiring dengan penggunaan ikan mentah yang semakin bertambah di negara-negara maju lain.

Lain-lain parasit biasa yang terdapat dalam makanan laut termasuklah cacing bulu dan flukes, jenis cacing rata.

Lelaki Ini Gemar Makan 'Seafood' Mentah.Akibatnya,Cacing Ini Keluar Semasa Buang Air Besar
Satu lagi kes adalah keracunan scombroid yang disebabkan oleh penyimpanan dan pengendalian ikan yang tidak wajar dan mengakibatkan kerosakan pada ikan.  Apabila ikan mereput, bakteria memecahkan isi ikan dan toksin pun terhasil.

Oleh itu pengguna dinasihatkan untuk memastikan bungkusan makanan (makanan bertin) dipek dengan kemas agar makanan itu selamat untuk dan sebaiknya dipanaskan sebelum dimakan begitu sahaja.

Siakapkeli.my
Sumber: Straits Times Singapore

 

10 Makanan Yang Boleh Bunuh Parasit Dalam Dadan.

1. Kelapa
Lelaki Ini Gemar Makan 'Seafood' Mentah.Akibatnya,Cacing Ini Keluar Semasa Buang Air BesarMinyak kelapa mengandungi kira-kira 50% asid laurik, lemak tepu yang terkandung dalam produk kelapa. Apabila dimakan, asid laurik kemudiannya ditukar kepada monolaurin dan membunuh parasit, yis, serta bakteria yang tidak baik di dalam saluran penghadaman termasuk beberapa spesies kurap dan Giardia lamblia.

Untuk cacing pita, anda dicadangkan untuk minum jus yang segar awal pagi ketika perut kosong dan biarkan perut kosong selama 4 jam.
2. Bawang putih
Lelaki Ini Gemar Makan 'Seafood' Mentah.Akibatnya,Cacing Ini Keluar Semasa Buang Air BesarBawang putih dikenali sebagai antiparasit dan antibiotik semulajadi. Bawang putih juga membantu menyokong pergerakan usus dan detoksifikasi usus.

Tetapi anda perlu makan secara mentah tau, sebabnya bila anda masak bawang putih tersebut. Maka akan hilanglah allicin yaang terdapat dalam bawang putih tu. Allicin tu lah yang bertindak sebagai antibiotik.

Saya ambil Garlic Complex je, sebab tak termakan bawang putih mentah setiap hari..huhu.
3. Sayur – SayuranLelaki Ini Gemar Makan 'Seafood' Mentah.Akibatnya,Cacing Ini Keluar Semasa Buang Air Besar
Sayur-sayuran berdaun hijau dengan kandungan nutrien yang tinggi dan probiotik membantu tubuh untuk menghilangkan toksin.

Sayur-sayuran yang kaya dengan anti-oksidan seperti timun, tomato, lobak merah, kentang manis dan beri biru membantu memberi makan kepada organ-organ badan dan kelenjar dijangkiti parasit.
4. Cuka Epal
Lelaki Ini Gemar Makan 'Seafood' Mentah.Akibatnya,Cacing Ini Keluar Semasa Buang Air Besar

Cuka epal membersihkan parasit besar untuk meningkatkan asid perut sebelum makan. Ia akan membuat perut kita bebas dari parasit dan juga memastikan bahawa apa-apa larva dihapuskan.
5. BetikLelaki Ini Gemar Makan 'Seafood' Mentah.Akibatnya,Cacing Ini Keluar Semasa Buang Air Besar
Buah ini mempunyai keupayaan yang kuat untuk memusnahkan cacing, seperti cacing pita dan cacing dalam usus. Untuk meningkatkan potensi, kupas kulit sebelum rendam di dalam cuka epal.

Untuk dapatkan hasil yang lebih memuaskan, anda dinasihatkan untuk mengambil bersama biji betik sekali.
6. Buah DelimaLelaki Ini Gemar Makan 'Seafood' Mentah.Akibatnya,Cacing Ini Keluar Semasa Buang Air Besar
Buah ini mempunyai rasa yang manis dan masam dan boleh digunakan sebagai ubat untuk memusnahkan cacing dalam saluran usus.
7. Cayenne PepperLelaki Ini Gemar Makan 'Seafood' Mentah.Akibatnya,Cacing Ini Keluar Semasa Buang Air Besar
Cayenne adalah rempah, berkait rapat dengan lada merah dan cili manis yang digunakan secara meluas dalam masakan Asia Mexico dan Timur. Juga dikenali sebagai Capsicum, nama botaninya berasal dari perkataan Greek yang bermaksud ‘menggigit’.

Amalkan setiap hari untuk membantu menghalau parasit dalam tubuh badan manusia.
8. Green OnionLelaki Ini Gemar Makan 'Seafood' Mentah.Akibatnya,Cacing Ini Keluar Semasa Buang Air Besar
Seperti bawang putih, bawang melepaskan Allicin enzim apabila ia dipotong atau dihancurkan.
Tip untuk menyediakan bawang dan mengelakkan ‘mata berair’ yang disebabkan oleh sebatian sulfur bawang, sejukkan bawang selama satu jam sebelum memotong dan menggunakan pisau yang sangat tajam.
9. ThymeLelaki Ini Gemar Makan 'Seafood' Mentah.Akibatnya,Cacing Ini Keluar Semasa Buang Air Besar
Berupaya untuk membersihkan sistem pencernaan dan saluran usus tempat pembiakan cacing.
10. Biji LabuLelaki Ini Gemar Makan 'Seafood' Mentah.Akibatnya,Cacing Ini Keluar Semasa Buang Air Besar
Biji labu biasanya digunakan untuk menghapuskan cacing pita dan cacing gelang. Amalkan setiap hari.

 

Sumber: mamaqaireen.com

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TERKINI

Menyediakan perkongsian blog,berita serta kisah-kisah menarik untuk anda

Hak Cipta Terpelihara © 2018 SuaraMedia.org

To Top