Ilmu/Tips

Selalu rasa perut penuh dan senak? 20 Pakar bedah buang tumor ovari seberat 14kg.

Seramai 20 pakar bedah bekerja selama 5 jam untuk membuang ketumbuhan ovari seberat 14 kilogram daripada tubuh seorang wanita.  Ini merupakan salah satu proses pembuangan tumor terbesar yang pernah dilakukan.

Tumor itu mula membesar pada kadar 4 kilogram setiap minggu pada bulan November lalu.  Pasukan perubatan termasuk 12 pakar bedah bertungkus-lumus mengeluarkan tumor tersebut.

“Semasa pembedahan, kami mengeluarkan tumor raksasa yang berasal dari ovari kirinya. Kami mengeluarkan ovari kiri, tiub kiri (fallopian), dan kami mengeluarkan tisu peritoneal yang terjejas.” – Dr. Vaagn Andikyan
 
Selalu rasa perut penuh dan senak? 20 Pakar bedah buang tumor ovari seberat 14kg.

“Tumor berasal dari sel epitelium yang melekat pada ovari dan ianya bersifat ‘mucinous,’ bermakna ia dipenuhi dengan bahan seperti gelatin yang dihasilkan oleh sel-sel tumor.”

“Terdapat banyak masalah yang berkaitan dengan tumor yang bersaiz sebesar ini, ia menyebabkan pesakit tidak boleh makan dan tidak boleh berjalan.”
 
Tumor ovari mukosa membentuk kira-kira 15% daripada semua tumor ovari dan terkenal sebagai salah satu jenis tumor terbesar yang pernah ditemui.

Salah satu tumor terbesar yang diambil dari manusia ialah tumor ovari 303 paun yang dikeluarkan di Hospital Stanford pada tahun 1991, menurut laporan tahun 1994.

Dalam kes yang baru dilaporkan, doktor mengeluarkan tumor seberat 132-pound serta 6 paun tisu dinding abdomen dan kulit berlebihan yang telah diregangkan oleh tumor. Para doktor juga perlu membina semula perut pesakit yang telah menjadi ‘cacat’.

Selalu rasa perut penuh dan senak? 20 Pakar bedah buang tumor ovari seberat 14kg.

Apabila pesakit pertama kali berjumpa dengan doktor di Hospital Danbury, dia sangat kurus dan tidak dapat berjalan kerana pembengkakan kaki dan berat tumor. Dia perlu menggunakan kerusi roda untuk berjalan.

“Kakinya membengkak sehingga tidak dapat berjalan. Saya tak pernah melihat keadaan kaki yang bengkak sebesar itu.”

“Saya melihat ketakutan dalam mata pesakit. Dia bimbang jika tidak ada harapan untuk pulih, kerana dia telah pergi berjumpa beberapa doktor lain, dan mereka tidak dapat menolongnya.”

“Para doktor dapat menyelamatkan rahim pesakit dan ovari kanannya, ini bermakna dia masih boleh melahirkan anak jika dia mahu.”

“Kami ingin menggalakkan para wanita untuk berjumpa doktor jika mempunyai gejala-gejalal seperti ini termasuk sakit perut atau pelvis, kembung, kerap buang air kecil dan perubahan haid yang tidak teratur.”

“Jika ada yang mengadu mengalami perut penuh atau senak, sangat penting untuk anda terus berjumpa doktor bagi pemeriksaan lanjut.”

Sumber: CNN Via: Siakapkeli.my

7 Tanda Awal Kanser Ovari Yang Disangka Sakit Biasa. Wanita Kena Tahu!

Selalu rasa perut penuh dan senak? 20 Pakar bedah buang tumor ovari seberat 14kg.

“Eh, kenapa haid aku tiba-tiba banyak sangat kali ini? Dah lebih seminggu tapi masih belum nampak tanda nak berhenti. Ada apa-apa yang tak kenakah?”

Sesiapa pun mesti tidak pernah menyangka bahawa mereka boleh terkena penyakit kanser. Baru-baru ini, Malaysia dikejutkan dengan pemergian salah seorang artis terkenal, Ary Malik yang tewas setelah berjuang dengan penyakit kanser ovari atau kanser rahim.

Ramai yang menggelar kanser ovari sebagai ‘pembunuh senyap’ kerana ia tidak menunjukkan sebarang tanda serius dan begitu cepat meragut nyawa. Lebih menakutkan, sumber menunjukkan bahawa ia boleh menyerang wanita seawal usia 26 tahun di Malaysia.

KANSER OVARI SEBENARNYA MUDAH DIKESAN
Menurut Pakar Ginekologi Onkologi Hospital Serdang, Dr Andi Anggeriana Andi Asri menerusi MAKNA Malaysia (Majlis Kanser Nasional),  kanser rahim adalah salah satu kanser yang mampu dikesan seawal tahap satu.

Tambah beliau lagi, bagi individu yang berusia di bawah 30 tahun, rawatan susulan mampu memberikan tahap penyembuhan pada kadar yang cepat serta tidak perlu menjalani pembedahan pembuangan rahim.
Selalu rasa perut penuh dan senak? 20 Pakar bedah buang tumor ovari seberat 14kg.

Foto Kredit: medgurus.org

7 TANDA KANSER OVARI YANG BOLEH DIKESAN AWAL
Berikut adalah tanda kanser rahim / ovari yang perlu diketahui oleh setiap wanita.
1. PENDARAHAN SELEPAS MENOPAUS
Antaranya simptom yang paling jelas, terutamanya selepas menopaus adalah berlakunya pendarahan. Kebiasaannya wanita mengambil mudah apabila selepas menopaus, mereka didatangi haid semula.

Sepatutnya wanita perlu membuat pemeriksaan sekiranya ia berlaku agar doktor dapat mengesahkan sama ada ia penyakit serius. Apabila dibiarkan dan tidak mendapatkan sebarang rawatan, sel kanser boleh merebak ke tahap 4.
Selalu rasa perut penuh dan senak? 20 Pakar bedah buang tumor ovari seberat 14kg.

Foto Kredit: lexicolatry.com

2. HAID TIDAK TERATUR DAN BANYAK
Bagi yang belum menopaus, ambil perhatian sekiranya haid tiba-tiba keluar secara banyak dan berterusan. Perkara ini disebabkan oleh ovari yang gagal merembeskan hormon secara normal kerana aktivitinya yang terganggu.

Aliran haid berat ini juga boleh disebabkan oleh beberapa penyakit lain seperti fibroid atau polyp di uterus. Pendarahan teruk juga boleh berlaku selepas melakukan hubungan intim ataupun sudah menopaus.
Selalu rasa perut penuh dan senak? 20 Pakar bedah buang tumor ovari seberat 14kg.

Foto Kredit: tentantes.com.br

3. PERUT TIDAK SELESA
Selain 2 tanda kanser rahim paling jelas di atas, sistem penghadaman juga turut terkesan kerana posisinya yang agak dekat. Perut akan terasa mudah kenyang dankembung.

Sesetengah wanita mudah terasa loya dan mudah terkena sembelit. Jika perkara ini berlanjutan lebih dari tiga minggu, dapatkan nasihat doktor untuk rawatan selanjutnya.

4. MUDAH LETIH
Walaupun sudah berehat lama, tetap berasa letih. Nafas menjadi singkat dan jantung berdegup lebih laju walaupun tidak melakukan aktiviti berat. Selama ini tidak pernah pula selesu ini.

Seperti yang dijelaskan oleh sumber laman web kesihatan, hal ini disebabkan oleh sel darah merah yang berkurangan berbanding sel darah putih. Kondisi inilah yang dinamakan anemia dan sering berlaku pada pesakit kanser.
5. KERAP MEMBUANG AIR KECIL
Minum air macam biasa. Nak dikata mengandung, tidak. Kenapa sejak-sejak ini terlalu kerap buang air kecil? Bukan sahaja selalu, malah sakit seperti rasa ketat dan pedih. Jangan berasa malu untuk mendapatkan nasihat doktor jika perkara ini berlarutan lebih dua minggu.

Walaubagaimanapun, tanda kanser rahim ini menyerupai juga beberapa penyakit lain yang kurang serius dan boleh dirawat dengan mudah.

6. SAKIT SEAKAN SENGGUGUT
Selain sakit perut kembung, sakit di sekitar pelvis seakan senggugut ketika haid juga adalah antara tanda kanser ovari. Sakit ini mungkin sebiasa sakit senggugut atau mungkin lebih teruk sehingga perlu berbaring dan ambil ubat tahan sakit.

Dapatkan nasihat pakar sekiranya sakit pelvis berlarutan walaupun selepas haid atau pada bila-bila masa.

Selalu rasa perut penuh dan senak? 20 Pakar bedah buang tumor ovari seberat 14kg.
7. PERUBAHAN BERAT BADAN SECARA DRASTIK
Jika selama ini kita bertubuh agak gempal dan turun berat badan tanpa senaman atau kawalan pemakanan, dapatkan rawatan segera terutamanya bila turun berat badan secara drastik.

Mengubah corak pemakanan kepada yang lebih sihat dan rutin senaman dapat mengurangkan risiko kanser.

DIAGNOSIS KANSER OVARI
Menurut Hospital Metro yang menyediakan khidmat penjagaan kesihatan khusus bagi kaum wanita, terdapat satu ujian darah iaitu CA-125 yang boleh digunakan untuk mengesan paras CA-125 (sejenis protein yang parasnya meningkat di sel-sel ovari yang mengalami kanser).

Namun, ujian darah CA-125 semata-mata tidak boleh digunakan untuk mendiagnosis kanser ovari. Pemeriksaan lain seperti ultrasound melalui vagina dan pemeriksaan pelvik mesti dilakukan agar mendapat keputusan yang lebih tepat.
JANGAN AMBIL MUDAH
Sekiranya anda mengalami simptom-simptom di atas, dapatkanlah nasihat doktor. Semak semula sekiranya tedapat ahli keluarga terdekat anda ada yang menghidap kanser payudara atau ovari.

Namun begitu, jangan terlalu panik jika anda menghadapi gejala-gejala di atas. Ada beberapa lagi penyakit yang menyerupai tanda kanser rahim seperti PCOS atau fibroid. Ujian saringan awal boleh dilakukan sebagai langkah berjaga-jaga supaya perkara yang tidak diingini dapat dielakkan.

 

Sumber: siraplimau.com

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TERKINI

Menyediakan perkongsian blog,berita serta kisah-kisah menarik untuk anda

Hak Cipta Terpelihara © 2018 SuaraMedia.org

To Top