Kisah Hidup

Sentiasa berusaha.Guna masa dgn mengaji & peluk Al-Quran.Sekarang jadi…

Setiap orang mempunyai impian dan kerjaya masing-masing. Namun demi merealisasikan hasrat tersebut, seseorang itu perlu berusaha sebaik mungkin untuk mendapatkan apa yang diingininya.

Baru-baru ini seorang gadis telah memuat naik status di laman sosial Facebook miliknya mengenai pengalaman dan perjalanan hidup beliau yang tidak pernah berputus asa dalam mencari rezeki bagi meneruskan kehidupan seperti individu-individu lain.

Tika saya di offer kerja fresh graduate starting RM1,600. Saya terus grab, walaupun tempat kerja tersebut jauh dengan keluarga. Peluang hanya datang sekali, kita rebut-rebutkan.

Sentiasa berusaha.Guna masa dgn mengaji & peluk Al-Quran.Sekarang jadi...

1. Rumah takda, kita cari bilik sewa.

2. Kenderaan takda, kita guna apa yang ada saja iaitu motor kesayangan saya.

3. Macam-macam cerita menakutkan saya bila tinggal di kawasan perumahan tersebut, termasuklah kes bunuh berdekatan perumahan saya sewa tu. Allah kan ada, saya pujuk hati.

4. Rakan-rakan baru yang kita tak kenal, jangan di musuhi. Kita kenal dulu, kot-kot terbina masjid kita kat situ

5. Rasa cemburu juga lihat member bawak pamphlet honda di hari pertama training, waktu tu baru setengah bulan kerja. Gaji yang masuk dalam akaun hanya lah RM400. Rasa nak nangis masa tu.Sentiasa berusaha.Guna masa dgn mengaji & peluk Al-Quran.Sekarang jadi...

6. Waktu ni baru nak belajar dalam industri perbankan, banyak benda baru yang dipelajari. Tapi hati-hati tak semua orang suka berkongsi skill mereka, takut kurang bisnes mereka kata. Saya redha dan terus mencari jalan dan rentak dalam industri ni.

7. Di saat serba kekurangan waktu ni lah mula panjang akal, saya mula rekod segala perbelanjaan saya. Segala resit semua saya simpan. Terhadkan perbelanjaan yang tidak penting.

8. Kerja di dalam service centre bank iaitu dalam shopping mall, dugaan hebat sangat. Tiap-tiap hari nampak barangan cantik dan ada je sale yang di offer. Ku kuatkan iman, ini semua dunia.

9. Dulu tak suka isi minyak penuh, nanti mula lah panjang langkah. Ku isi cukup untuk ulang alik ke tempat kerja.

10. Tinggal sorang-sorang dalam bilik sewa hampir 3 tahun, ku penuhi masa dengan mengaji dan peluk al quran. Selalu doa, agar dimudahkan urusan dan diberi kekuatan.

11. Tiba lah satu masa, di offer kerja admin dengan permulaan gaji RM1000 waktu tu. Saya terus grab! Bukan senang nak dapat RM1000, saya tekun kerja part time hinggalah ke waktu subuh siapkan kerja yang agak heavy masa tu.

Sentiasa berusaha.Guna masa dgn mengaji & peluk Al-Quran.Sekarang jadi...

12. Walaupun kerja admin tu dibuat selepas waktu kerja, Alhamdulillah saya masih boleh perform dengan kerja hakiki. Saya dapat kenaikan gaji tiap-tiap tahun. Syukur!

13. Rezeki tak pernah salah alamat kan. 😊

14. Di ketika saya buat kerja hakiki dan kerja admin, saya adalah seorang student part time degree accounting di shah alam. Bila dah mula kerja, priority kita adalah mencari rezeki, saya masih cekal cuba untuk kekal on track. Waktu cuti saya dihabiskan di library sorang-sorang hinggalah ke waktu malam.

15. Waktu ni keluarga mula merajok dengan saya sebab jarang balik dan jadual terlalu padat. Hinggalah saya terbaring, kepala pening dan muntah. Rupanya doktor bagitau, darah tinggi saya naik mendadak.

16. Saya diberi pilihan mahu tidur dan rehat atau mau makan ubat seumur hidup. Pastinya saya pilih untuk tidur! Dari situ saya let go satu per satu kerja saya. Dari belajar part time, kerja hakiki dan last sekali kerja admin dan pa.

Sentiasa berusaha.Guna masa dgn mengaji & peluk Al-Quran.Sekarang jadi...

17. Biasa dengar kan 3 tahun pertama kerja adalah tempoh membina kewangan kita. Saya latih dan disiplin kan diri. Bukan mudah dan senang nak jadi seperti sekarang. Simpanan yang dibina terus terbina dengan jayanya. Sifat merendah diri dan menghargai keluarga kita terus utuh dalam diri.

18. Jika sekarang korang tak nampak apa yang korang kena buat, pejam mata dan bayangkan siapa big why kita dan kenapa kita kena terus kuat dan berjaya?

19. Setiap orang punya cita-cita dan impian yang nak di capai, belajar berdiri di atas kaki sendiri dan belajar buat keputusan sendiri iaitu yakin dengan diri kita sendiri. Baru lah keluarga kita pun yakin yang kita ni satu hari nanti mampu bina keluarga dan bina empayar sendiri kemudian hari. Aamin.

Sumber : Syafieqah A’lya

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TERKINI

Menyediakan perkongsian blog,berita serta kisah-kisah menarik untuk anda

Hak Cipta Terpelihara © 2018 SuaraMedia.org

To Top