Uncategorized

Subhanallah!! Beginilah Cara Tumbuhan Dan Haiwan Bertasbih Kepada Allah.

Gambar Hiasan

 

Ada banyak riwayat hadits dan ayat-ayat Al-Qur’an yang menerangkan bahawa seluruh makhluk ciptaan Allah SWT bertasbih memuji  Maha Pencipta. Sehingga bukan hanya manusia, namun tumbuhan, haiwan dan makhluk lainnya juga bertasbih kepada Allah SWT.

Bertasbih bererti mensucikan zat Allah Yang Maha Agung dari segala bentuk kekurangan dan persekutuan. Bila manusia bertasbih dengan mengucapkan kalimat tasbih, maka berbeza halnya dengan tumbuhan dan haiwan.

Pasalnya mereka bertasbih dengan cara yang tidak difahami oleh manusia.Namun sebuah penelitian berhasil mengungkapkan hal ini. Lantas, seperti apa cara tumbuhan dan haiwan bertasbih kepada Allah SWT ? Berikut ringkasan selengkapnya.

Dalam surah Al-Isra ayat 44 telah disebutkan bahawa Allah SWT berfirman, “Langit yang tujuh, bumi dan semua yang ada di dalamnya bertasbih kepada Allah. Dan tidak ada sesuatu pun melainkan bertasbih dengan memuji-Nya, akan tetapi kamu sekalian tidak mengerti tasbih mereka. Sungguh, Dia Maha Penyantun lagi Maha Pengampun.”

Dimana dalam surat ini dijelaskan bahawa segala sesuatu yang ada dilangit dan yang ada dibumi bertasbih kepada Allah SWT. Akan tetapi umat manusia tidak mengerti cara tasbih mereka.

Namun sebuah penelitian ilmiah berhasil mengungkapkan hal ini. Seperti yang diberitakan oleh majalan sains terkenal iaitu Journal of Plant Molecular Biologist yang menyebutkan bahawa sekelompok ilmuan yang melakukan penelitian mendapatkan suara halus yang keluar dari sebahagian tumbuhan yang tidak boleh didengar oleh telinga biasa.

Suara ini juga berhasil disimpan dan dirakam dengan alat perakam tercanggih yang pernah ada. Selama hampir 3 tahun para ilmuwan ini meneliti fenomena yang sangat mencengangkan ini. Mereka berhasil menganalisis denyutan atau detak suara tersebut hingga menjadi isyarat-isyarat yang bersifat cahaya elektrik menggunakan sebuah alat bernama Oscilloscope. Mereka menyaksikan denyutan cahaya elektrik itu berulang lebih dari 1000 kali dalam satu detik.

Sebenarnya hal ini telah banyak disampaikan di dalam Al-Qur’an bahwa semua makhluk yang ada didunia ini bertasbih dan bersujud di hadapan Allah SWT. Bahkan dalam bukunya, “Bahkan Jagat Raya Pun Bertasbih”, Dr Ahmad Syawqi Ibrahim juga mengungkapkan banyak rahsia tumbuh-tumbuhan yang sesungguhnya hidup dan bertasbih kepada Allah SWT.

Kemudian dalam surah Al-Anbiyaa ayat 79, Allah SWT juga berfirman bahwa “Dan sudah Kami tundukkan gunung-gunung dan burung-burung, semua bertasbih bersama Daud.”

Disamping itu, gunung dan burung juga bertasbih dengan cara melaksanakan tanggungjawab mereka agar proses alam berjalan dengan lancar, tersusun dan teratur. Demikian pula dengan alam yang bertasbih dengan terus mematuhi aturan yang ditetapkan Allah SWT.

Selain itu, haiwan yang sering kita anggap tidak berguna sekalipun, seperti semut dan katak juga bertasbih kepada Allah SWT. Sebagaimana Rasulullah SAW bersabda, “suara katak itu tasbih, memuji Allah.” (HR. An-Nasai)

Lalu Ibnu Umar juga menyatakan bahawa, “Janganlah kamu membunuh katak kerana bunyi menguaknya adalah tasbih.”

Selanjutnya riwayat dari Anas bin Malik disebutkan bahawa, “Janganlah kamu membunuh katak, kerana ia pernah melintas diatas api ibrahim serta membawa air di dalam mulutnya dan menyemburkannya ke atas api.”

Kemudian Rasulullah SAW bersabda, “Pernah seekor semut mengigit seorang Nabi diantara Nabi-Nabi. Lalu Nabi tersebut menyuruh membakar sarang semut itu, maka dibakarlah. Kemudian Allah SWT berfirman kepadanya, “Apakah karena seekor semut yang menggigitmu, lalu engkau musnahkan satu umat (semut) dari uamt-umat yang selalu membaca tasbih.” (HR. Muslim)

Dalam riwayat lainnya juga disebutkan bahwa, “Kalian menganggap tanda-tanda (kebesaran Allah) sebagai azab (siksa) sedangkan kami (sahabat) pada masa Rasulullah saw. menganggapnya sebagai berkah. Sungguh, dahulu kami memakan makanan bersama Nabi saw. dan kami mendengar makanan tersebut bertasbih ketika kami makan.” (HR. Tirmidzi)

Sehingga dari ringkasan ini boleh kita fahami bahawa semua makhluk ciptaan Allah SWT bertasbih kepada-Nya dengan berbagai macam cara. Salah satunya dengan mematuhi aturan yang telah ditetapkan Allah SWT. Lantas, masihkan kita sebagai seorang hamba yang diciptakan lebih sempurna dibandingkan makhluk lainnya melalaikan diri dari taat dan bertasbih kepada-Nya ?? Yuk instropkesi diri.

Kongsikan pada rakan. Semoga bermanfaat.

Berikut video menerangkan cara tumbuhan dan haiwan bertasbih kepada Allah

Sumber: palingyunik.blogspot.co.id

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TERKINI

Menyediakan perkongsian blog,berita serta kisah-kisah menarik untuk anda

Hak Cipta Terpelihara © 2018 SuaraMedia.org

To Top