Berita

Takziah, Remaja yang dituduh mencuri telefon gurunya kini mengalami mati otak

Takziah, Remaja yang dituduh mencuri telefon gurunya kini mengalami mati otak

Takziah, Remaja yang dituduh mencuri telefon gurunya kini mengalami mati otak

GEORGE TOWN: Seorang kanak-kanak Tingkatan 2 yang menggantung dirinya selepas diaporkan dituduh mencuri telefon bimbit gurunya minggu lepas sekarang mati otak dan diberi sistem sokongan hidup, kata seorang aktivis hari ini.

Presiden Tamilar Kular Malaysia, David Marshel Pakianathan berkata, M Vasanthapirya, 13, mengalami kegagalan organ dan sedang menjalani rawatan rapi di Hospital Seberang Jaya.

“Doktor beritahu saya ginjal dan hatinya sudah gagal,” kata David, seorang ahli Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) yang membantu keluarga Vasanthapiriya, kepada FMT.

“Kami berdoa untuk suatu keajaiban, memohon dia selamat dan beritahu kami apa yang sedang dia lalui,” katanya.

Difahamkan polis dan jabatan pendidikan sedang menyiasat perkara itu.

Berdasarkan laporan polis yang dibuat oleh seorang ahli keluarga di Balai Polis Prai, Vasanthapiriya, seorang pelajar di SMK Methodist di Nibong Tebal, dipanggil untuk disoal siasat oleh 3 guru pada 2.00 petang Rabu lepas.

Salah seorang daripada mereka, seorang wanita berusia 40-an, menuduh dia mencuri telefon bimbit iPhone 6 miliknya, kata laporan itu.

Selepas remaja itu menafikan mencuri telefon bimbit, seorang lagi guru didakwa memukul belakang tubuhnya di hadapan pelajar-pelajar lain.

Remaja itu kemudian didakwa dikurung dalam sebuah bilik di kuarter pejabat guru selama 5 jam, tanpa makanan atau dibenarkan ke tandas.

Pada 6.45 petang, suami guru yang hilang telefon bimbit itu tiba di sekolah. Pasangan itu mengancam akan membawanya ke polis kalau tidak mengaku mencuri, menurut laporan itu.

Mereka kemudian membawa Vasanthapiriya ke rumahnya yang terletak berdekatan untuk bertemu ibu bapanya. Remaja itu kemudian lari ke biliknya, sementara ibu bapanya dan penuduhnya keluar rumah untuk menyelesaikan perkara itu, menurut laporan itu.

Ketika itulah Vasanthapiriya cuba membunuh diri. Setibanya di rumah pada 8.20 malam, bapanya memecah pintu bilik apabila Vasanthapiriya tidak menyahut.

Dia didapati tidak sedarkan diri tetapi masih hidup, tergantung pada seledang yang diikat pada paip pendingin hawa, dan kakinya tersentuh pada lantai.

Ibu bapanya yang terkejut juga temui nota bunuh diri yang ditulis atas kertas dari buku latihan sekolahnya.

“Cikgu (nama dirahsiakan) saya tidak ambil telefon bimbit cikgu,” tulis Vasanthapiriya dalam Bahasa Tamil, bersama ucapan selamat tinggal kepada ibu bapa dan neneknya.

Ibu bapanya membawa dia ke Hospital Sungai Bakap untuk dirawat, dan dia kemudian dipindahkan ke Hospital Seberang Jaya.

Kumpul RM70 untuk hari lahir guru

Sementara itu, seorang kawan rapat Vasanthapiriya mendakwa penuduh mungkin mengesyaki Vasanthapiriya selepas melihat rakaman CCTV yang memaparkan seseorang berambut panjang sepertinya di pejabat guru.

Kawan itu berkata guru itu semakin sangsi apabila remaja itu pergi ke pejabat untuk meletakkan buku latihan di mejanya

“Dia kumpul buku latihan dari kami dan dia secara sukarela mahu meletakkannya di meja guru. Jadi, saya rasa sebab itu guru mengesyaki Vasanthapiriya.

“Apa yang menghairankan ialah selepas semua itu guru itu nampaknya ada iPhone semula. Kami tak pasti sama ada dia sudah temui telefon bimbit itu atau beli telefon baru,” kata kawannya yang minta namanya dirahsiakan.

Kawannya itu juga berkata 2 hari sebelum kejadian, Vasanthapiriya mengumpul RM70 dari kawan-kawannya untuk mengadakan sambutan hari lahir untuk penuduhnya.

“Bapanya seorang tukang masak yang bagus. Jadi dia beri wang tu pada bapanya untuk masak lauk-pauk dan bawa ke sekolah untuk makan dan sambutan hari lahir di sekolah,” katanya.

FMT menghubungi Ketua Polis Pulau Pinang A Thaiveegan dan menunggu respon beliau.

Sumber: freemalaysiatoday.com

Takziah, Remaja yang dituduh mencuri telefon gurunya kini mengalami mati otak

Vasanthapiriya, seorang pelajar Tingkatan 2 SMK Methodist di Nibong Tebal yang cuba membunuh diri selepas dituduh mencuri iPhone gurunya, kini dilaporkan mengalami mati otak.

Menurut satu laporan Free Malaysia Today (FMT), gadis itu mengalami kegagalan organ. Beliau telah diberi sistem sokongan hidup dan sedang menjalani rawatan intensif di Hospital Seberang Jaya.

“Kami berdoa agar keajaiban akan berlaku padanya untuk terus hidup dan memberitahu kami apa yang telah beliau lalui,” kata FMT memetik David Marshel Pakianathan, ahli majlis Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) yang membantu keluarga Vasanthapiriya.

Takziah, Remaja yang dituduh mencuri telefon gurunya kini mengalami mati otak

Malaysian Tamilar Kural

Berdasarkan laporan polis yang dibuat oleh seorang ahli keluarga di Balai Polis Prai, Vasanthapiriya telah dipanggil untuk disoal siasat oleh 3 guru pada 2.00 petang Rabu lepas.

Salah seorang daripada mereka, seorang guru wanita berusia 40-an, menuduh beliau mencuri telefon bimbit iPhone 6 miliknya, kata laporan itu.

Selepas remaja itu menafikan mencuri telefon bimbit, seorang lagi guru didakwa memukul belakang tubuhnya di hadapan pelajar-pelajar lain.

Menurut keluarga gadis itu, beliau kemudian dikurung 5 jam di dalam sebuah bilik,  tanpa makanan atau dibenarkan ke tandas.

Keluarga itu turut mendakwa bahawa rakan-rakan Vasanthapiriya, yang juga disoal oleh guru-guru berkenaan, mempertahankannya dengan mengatakan Vasanthapiriya tidak mencuri telefon itu.

Vasanthapiriya telah meninggalkan sekeping nota sebelum cuba membunuh diri, “Cikgu (nama dirahsiakan) saya tidak ambil telefon bimbit cikgu,” tulis Vasanthapiriya, bersama ucapan selamat tinggal kepada ibu bapa dan neneknya.

Takziah, Remaja yang dituduh mencuri telefon gurunya kini mengalami mati otak

Jabatan Pelajaran Pulau Pinang telah memindahkan guru berkenaan untuk sementara waktu sementara siasatan dalaman sedang dijalankan.

“Sebagai permulaan, guru yang terlibat telah ditempatkan sementara di PPD Seberang Perai Selatan sehingga siasatan selesai.

“Jabatan itu telah membuka kertas siasatan ke atas insiden ini mengikut prosedur operasi standard. Kami tidak bertolak ansur dengan kesilapan yang dibuat oleh mana-mana pihak.

“Kami juga akan bekerjasama dengan pihak polis mengenai perkara ini,” kata Timbalan Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri, Mohd Jamil Mohamed.

Takziah, Remaja yang dituduh mencuri telefon gurunya kini mengalami mati otak

Malaysian Tamilar Kural

Sementara itu, ibu bapa, yang pilu akibat keadaan anak perempuan mereka, telah mendaftar di kumpulan tekanan hak asasi manusia untuk bantuan undang-undang

Kumpulan itu berkata ibu bapa gadis itu terlalu lemah untuk menghadapi keadaan itu.

Jika anda suka dengan kisah ini. Sila berikan sokongan dengan KONGSI bersama rakan anda supaya kami dapat terus berusaha menyediakan kandungan berkualiti buat tatapan komuniti semua. Ribuan Terima Kasih.

Sumber: beritaviral.press

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Menyediakan perkongsian blog,berita serta kisah-kisah menarik untuk anda

Hak Cipta Terpelihara © 2018 SuaraMedia.org

To Top