Berita

Tindakan menggeledah tidak wajar – Sumber rapat dengan Najib

Kehadiran polis dengan lebih 12 kereta dan sebuah lori Black Maria di rumah Datuk Seri Najib Razak menimbulkan kemarahan orang yang rapat dengan bekas perdana menteri itu.

Seorang sumber yang bercakap kepada Malaysiakini menyifatkan tindakan polis itu yang dibuat sehari sebelum umat Islam berpuasa adalah tidak wajar.

Sumber itu turut berkongsi gambar Najib yang kelihatan tertidur di sofa dengan masih memakai baju Melayu sama yang dipakai ketika berterawih semalam, sementara pegawai polis daripada Jabatan Siasatan Jenayah Komersial dikatakan menggeledah rumah bekas perdana menteri itu.

Menurut sumber itu lagi, sebagai bekas perdana menteri, Najib perlu dihormati dalam apa jua situasi.

“Ini sesuatu yang tidak wajar. Kenapa mereka (polis) tidak menggeledah lebih awal? Beliau (Najib) perlu bersiap untuk sahur,” katanya.

Sumber itu juga mengkritik Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berhubung operasi polis itu yang dilakukan seminggu selepas Pakatan Harapan (HARAPAN) menang dalam pilihan raya umum (PRU) ke-14.

“Nampak macam pembalasan dendam Mahathir sudah menang. Saya harap dia gembira di mana jua dia sedang tidur sekarang,” tambahnya.

Terdahulu, Ketua Polis Kuala Lumpur Amar Singh Ishar Singh mengesahkan polis menjalankan ‘pencarian’ di kediaman Najib di Taman Duta, Kuala Lumpur.

Amar Singh bagaimanapun enggan mengulas lanjut berhubung perkara itu.

Amar Singh juga dipetik sebagai berkata bahawa operasi serupa turut diadakan di lima lokasi lain, termasuk di Pavillion Residence di Kuala Lumpur dan di Pejabat Perdana Menteri di Putrajaya.

Operasi itu dipercayai mempunyai kaitan dengan skandal 1MDB.

Kira-kira pukul 10.30 malam, lebih 12 kereta polis dan sebuah lori Black Maria tiba di kawasan luar rumah Najib.

Susulan itu, timbul spekulasi mengatakan bekas pengerusi BN itu mungkin akan ditangkap.

Semalam, Dr mahathir berkata Najib mungkin akan didakwa dalam tempoh terdekat. Pengerusi HARAPAN itu juga menolak kemungkinan akan membuat tawaran dengan Najib.

Perdana menteri juga mendakwa bekas peguam negara Tan Sri Abdul Gani Patail memberitahu beliau rancangannya untuk mendakwa Najib setelah bekas presiden Umno itu tidak lagi berkuasa.

Abdul gani sebelum ini mengetuai unit khas yang terdiri daripada bekas ketua polis dan pengarah Bank Negara serta SPRM bagi menjalankan siasatan berhubung RM2.6 bilion yang didepositkan ke dalam akaun Najib, selain isu berhubung SRC International.

Sumber:  malaysiakini.com

 
Peguam: Beg tangan dan hadiah dirampas dari rumah Najib

 

Polis merampas beberapa beg tangan dan hadiah dalam operasi yang dijalankan di rumah bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak di Jalan Langgak Duta, Kuala Lumpur.

Menurut peguam Najib, Harpal Singh Grewal, tiada dokumen dirampas.

“Hanya barang milik peribadi, beberapa beg tangan dan hadiah,” katanya kepada pemberita yang menunggu di luar kediaman Najib sejak hampir enam jam lepas (ketika berita ini ditulis).

Jelas Harpal, kesemua barang yang dirampas adalah tiga atau empat kotak barang milik peribadi.

Tambahnya, operasi penggeledahan itu mengambil masa kerana keluasan kediaman itu selain polis memeriksa setiap bilik.

Meskipun polis tidak menyatakan di bawah seksyen mana Najib disiasat, peguam Najib itu percaya ia mungkin ada kaitan dengan pengubahan wang.

“Najib dan keluarganya memberi kerjasama kepada mereka (polis) dan mereka (polis) bertindak secara profesional. Kita percaya siasatan itu adalah di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram,” katanya.

Kata Harpal, polis tidak memaklumkan bila Najib mungkin akan dipanggil untuk disoal.

 

Sumber: malaysiakini.com

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TERKINI

To Top